Waarom je groepenkast vervangen of uitbreiden
17 augustus 2019 

Waarom je groepenkast vervangen of uitbreiden

Wanneer en waarom moet je de groepenkast vervangen of uitbreiden?

Er zijn verschillende redenen waarom je je groepenkast moet vervangen. Dit kan zijn omdat je je woning grondig aan het verbouwen bent, of je bent bezig om een oudere woning te moderniseren.  Het is dan ook niet altijd nodig om je groepenkast te vervangen. Er zijn ook gevallen waar je kunt denken aan uitbreiding van de huidige groepenkast. Hieronder een aantal punten  waarom een groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden.

  • De huidige groepenkast is te oud.
    Een sterk verouderde groepenkast is een reden om deze te vervangen. De huidige normen voor een groepenkast zijn heel anders dan vroeger. Een verouderde groepenkast betekent dan ook vaak dat deze niet meer veilig genoeg is. Het is bijvoorbeeld sinds 1975 verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Door deze nieuwe regel is het aantal woningbranden die door kortsluiting zijn veroorzaakt enorm gedaald. Je verouderde groepenkast vervangen zorgt er dus voor dat de veiligheid in je woning gewaarborgd blijft.
  • Stoppenkast vervangen voor een groepenkast.
    In veel oudere woningen vind je regelmatig nog een stoppenkast. Een stoppenkast bestaat voornamelijk uit zekeringen. Deze zekeringen worden ook wel stoppen genoemd. Aan de ene kant geeft een stoppenkast voldoende bescherming, maar aan de andere kant wordt een groepenkast wel aangeraden. Een groepenkast is namelijk veel veiliger dan een stoppenkast. Hierdoor is de kans op brand door kortsluiting vele malen kleiner is.
  • Meer elektrische apparaten in huis.
    Wanneer je meer elektrische apparatuur aanschaft, moet je er rekening mee houden dat je misschien extra groepen moet laten plaatsen. Op iedere groep mag namelijk maar maximaal vermogen van 3600 VA worden aangesloten. Vaak hoeft de huidige groepenkast dan niet vervangen maar kun je deze uitbreiden. Extra groepen moet je bijvoorbeeld laten plaatsen als je extra stopcontacten in je huis plaatst, maar soms ook elektrisch koken. Ook bij het aanschaffen van extra of nieuwe keukenapparatuur is het zeer waarschijnlijk dat je extra groepen nodig hebt. Keukenapparatuur moet namelijk altijd op een aparte groep worden aangesloten door het hoge vermogen van de apparatuur.
  • Je laat zonnepanelen plaatsen.
    Als je zonnepanelen laat plaatsen kan het zijn dat je huidige groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden. De omvormer moet worden aangesloten op een aparte groep in de groepenkast. Om het beste rendement uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat het geheel goed wordt aangesloten. Daarnaast is het ook belangrijk voor de veiligheid want bij onjuist aansluiten kan er kortsluiting ontstaan.
  • Aanschaf inductie- of keramische kookplaat.
    Steeds meer mensen stappen over op inductie of keramische koken. Voor een kookplaat met een vermogen onder de 7300 watt heb je een fornuisgroep nodig. Bij een kookplaat met een vermogen boven de 7300 watt heb je een 3-fase fornuisgroep nodige in een 3-fase groepenkast. Een kookplaat met zoveel vermogen valt namelijk onder de term krachtstroom.
  • Gebruik van krachtstroom.
    We spreken van krachtstroom als de apparatuur een vermogen van meer dan 8000 watt heeft. Deze apparaten hebben een hogere spanning nodig dan de standaard 230 volt. Voorbeelden van dit soort apparaten zijn een elektrische waterpomp, jacuzzi en een sauna. In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom en is groepenkast voorzien van een 1-fase aansluiting. Wil je gebruik maken van krachtstroom dan moet je dit speciaal aan laten leggen en de groepenkast vervangen laten door een 3-fase aansluiting.
Over de schrijver
Reactie plaatsen