Elektrotechniek - Elektricien

Kwaliteit

Veiligheid

Kennis

Elektriciteit... overal aanwezig en onmisbaar 

Tegenwoordig zit elektriciteit overal. Het apparaat waarop je dit artikel zit te lezen hangt wellicht aan de lader, je desktop, laptop of smartphone en de verlichtingen/airco. Denk echter ook aan apparatuur thuis, je koelkast, je tuinverlichting, je televisie, het productieproces in de autofabriek, stoplichten, straatverlichting, laadpalen voor elektrische auto's, etc.

Het is overal om ons heen. Bij jou thuis, op straat, op je werk. In het dagelijks leven kunnen we bijna niet zonder. Als het uitvalt hebben we grote problemen.

Als elektricien ben ik gespecialiseerd in alles wat met elektra en netwerken te maken heeft. Elektrotechnische systemen en bedrading aanleggen, maar ook service verlenen, elektrotechnische storingen zoeken en verhelpen en renoveren.

Aanbod werkzaamheden bij Vidacom

Elektriciteit aanleggen

Dit kan variëren van het aanleggen van bedrading, verlichting, schakelaars en stopcontacten tot het installeren van een nieuwe groepenkast of aardlekschakelaar. Wat altijd belangrijk is bij het werken met elektra is dat de veiligheid in acht genomen wordt. Elektriciteit kan namelijk potentieel gevaarlijk zijn en voor gevaarlijke situaties zorgen. Draden die niet goed aangelegd zijn kunnen bijvoorbeeld kortsluiting en uiteindelijk zelfs brand veroorzaken.

Wandcontactdoos (stopcontact) aanleggen

De meeste mensen werken niet graag met elektriciteit. Misschien ben ook jij wel bang dat je wanneer je iets fout doet een stroomstoot of schok krijgt. Dit is ook geen pretje en als je echt geen verstand van elektra hebt, dan kun je maar beter het elektra werk aan een professionele elektricien overlaten.
eaton groepenkast vervangen of uitbreiden

Groepenkast uitbreiden of vervangen

De installatie van een groepenkast is geen eenvoudige klus. Ik beschik over een ruime ervaring en de benodigde hulpmiddelen om de groepenkast voor jou te installeren, uit te breiden of te vervangen.

In woningen van voor 1975 zitten veelal nog oude groepenkasten met de bekende witte ronde smeltzekeringen. Een extra groep aanleggen is in die situatie meestal niet verstandig en vaak kan het ook niet. Op het moment dat je aanpassingen gaat doen aan zo'n oude groepenkast, moet hij daarna wel weer voldoen aan de laatste geldende regelgeving. Het laten installeren van een nieuwe groepenkast is dan een veel beter alternatief. Een moderne groepenkast maakt de elektrische installatie aanzienlijk veiliger. Nieuwe groepenkasten zijn eenvoudig uit te breiden met nieuwe groepen. Een extra groep aanleggen of het monteren van een nieuwe groepenkast in de meterkast moet door een erkende elektricien worden gedaan.

eaton aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen

De aardlekschakelaar in de groepenkast vergelijkt inkomende stroom met uitgaande stroom. Zit hier verschil in, dan is er sprake van lekstroom. Lekstroom kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de behuizing van een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan. Bij een geaard apparaat loopt de lekstroom via een aardedraad door de geaarde stekker naar het geaarde stopcontact en dan richting de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar schakelt in zodra hij lekstroom detecteert. Dit gebeurt alleen bij een volledig geaard systeem. 

Wanneer een elektrisch apparaat niet geaard is en onder spanning staat, krijgt de gebruiker een elektrische schok als hij in aanraking met het apparaat komt. De elektriciteit trekt via het lichaam naar de aarde. Op dat moment treedt de aardlekschakelaar óók in werking. Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mógen staan. Je kunt dan geëlektrocuteerd worden. Een aardlekschakelaar voorkomt dit. Belangrijk is dus deze regelmatig te testen en bij een defect te laten vervangen.

Verlichting aanleggen

Als je graag een plek in huis beter verlicht wilt hebben of de verlichting graag op een andere plek wilt hebben dan moet er nieuwe verlichting worden aangelegd. Het aanleggen van verlichting is gemakkelijker als de draden al door de muren naar de plek van bestemming leiden. Moet deze bedrading echter nog aangebracht worden dan is er wat meer werk en voorbereiding vereist. In dat geval moeten er namelijk kabels getrokken worden vanuit de groepenkast naar de plek waar je de verlichting wilt aansluiten en moet er een schakelaar tussen de verlichting en de groepenkast worden aangebracht. Belangrijk bij het aanleggen van verlichting is dat er van tevoren een goed plan wordt opgesteld om vergissingen tijdens de werkzaamheden te voorkomen. Ik kan dit voor jou uit handen nemen en ervoor zorgen dat je nergens nog omkijken naar hebt.

kortsluiting

Kortsluiting verhelpen

Naast kortsluiting in een elektrisch apparaat, kan een storing ook in de meterkast
zitten. Dit probleem kun je niet zelf op sporen en dus ook niet verhelpen. Ga nooit zelf de elektrische installatie uit elkaar halen. Een dergelijke installatie is bijzonder complex. Wanneer je dit toch doet, brengt dit grote gevaren met zich mee. Heb je kortsluiting in je elektrische installatie? Schakel dan gewoon een elektricien in. Zo weet je zeker dat het probleem op de juiste wijze verholpen wordt. Je loopt dan ook niet zelf het risico om gevaar te lopen en de kans op gevaarlijke situaties worden tot een minimum beperkt.

Zegelrecht

Voor het vervangen van de groepenkast moet meestal het zegel worden verbroken.
Een onbevoegd installateur mag dan ook niet zomaar het zegel van het energiebedrijf verbreken. Dit is niet alleen strafbaar maar kan achteraf ook gevolgen hebben bij een verzekeringsschade. Vraag daarom altijd aan uw installateur naar zijn zegelrecht.

Overtuigd? Bel of mail voor een vrijblijvende offerte!