Groepenkast vervangen of uitbreiden

Groepenkast vervangen of uitbreiden

Kwaliteit

Veiligheid

Kennis

oude groepenkast - schakelkast

Groepenkast vervangen

Als je groepenkast sterk verouderd is, dan is het zeker aan te raden om deze te vervangen. Zo'n verouderde groepenkast kan onveilig zijn doordat de eisen en normen tegenwoordig veel strenger zijn dan vroeger.

Sinds 1975 is een aardlekschakelaar in de groepenkast verplicht. Door deze maatregel is het aantal woningbranden door kortsluiting fors gedaald. De eisen en normen aan elektrische installaties dienen vaak maar één doel, en dat is de veiligheid van je woning waarborgen.

Een hoofdschakelaar is sinds september 2005 verplicht in elke groepenkast.
Dit geldt voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven of dat er ingrijpende aanpassingen worden gedaan aan de elektrische installatie of groepenkast.

Door er dus te zorgen dat jouw huis voorzien is van een (nieuwe) groepenkast die aan de nieuwste eisen en normen voldoet, kan de veiligheid sterk verbeterd worden.

eaton groepenkast vervangen of uitbreiden

Groepenkast uitbreiden

 Wanneer jouw groepenkast uitgebreid moet worden en er is geen ruimte meer in de groepenkast, dan zal de groepenkast vervangen moeten worden.  Dat kan zijn omdat je je woning hebt uitgebreid of er apparaten zijn geplaatst met een hoge energiebehoefte. Het kan dan zijn dat uitbreiding van de groepenkast niet meer mogelijk is. Dit is een goed moment om de groepenkast in zijn geheel te vervangen, zodat de nieuwe groepenkast weer voldoet aan de eisen en normen en je zeker weet dat je alle apparaten in huis veilig (tegelijkertijd) kunt gebruiken.

Zelf een groepenkast vervangen onder spanning raad ik je absoluut af. Het is een veel veiliger keuze om elektricien in te schakelen. Ik haal eerst alle stroom van de verdeelkast af. Daarna vervang ik de groepenkast. Zo weet je ook zeker dat het goed gebeurt en dat alles aan de eisen en normen voldoet. Tevens krijg je van mij adviezen over de verschillende groepen in de nieuwe groepenkast en bespreken we de groepenverdeling.

eaton aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen

De aardlekschakelaar in de groepenkast vergelijkt inkomende stroom met uitgaande stroom. Zit hier verschil in, dan is er sprake van lekstroom. Lekstroom kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de behuizing van een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan. Bij een geaard apparaat loopt de lekstroom via een aardedraad door de geaarde stekker naar het geaarde stopcontact en dan richting de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar schakelt in zodra hij lekstroom detecteert. Dit gebeurt alleen bij een volledig geaard systeem. 

Wanneer een elektrisch apparaat niet geaard is en onder spanning staat, krijgt de gebruiker een elektrische schok als hij in aanraking met het apparaat komt. De elektriciteit trekt via het lichaam naar de aarde. Op dat moment treedt de aardlekschakelaar óók in werking. Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mógen staan. Je kunt dan geëlektrocuteerd worden. Een aardlekschakelaar voorkomt dit. Belangrijk is dus deze regelmatig te testen en bij een defect te laten vervangen.

Wat mijn klanten vinden

Onze ervaring met Vidacom is heel goed. Hij voert het werk prima uit en is serieus. Ook een gezellige man die ook met je meedenkt en zelfs iets extra's doet. Wij zijn erg tevreden over hem en kunnen hem aanbevelen.
Menno
Dennis is heel betrokken en vakkundig. Prima gemonteerd en klasse afgewerkt, ook overzicht en rapport er keurig bij.
Klaas Geert
Dennis heeft uitstekend werk geleverd. Je merkt duidelijk dat je met een professional met jarenlange ervaring te maken hebt. Wij kunnen Vidacom absoluut aanbevelen.
Gerard
Echte vakman die met je meedenkt en een goede prijs opgaaf geeft. Houd zich netjes aan alle afspraken. Als extra service heeft hij van alle groepen in de meterkast een overzicht gemaakt, altijd handig.
Desmond
Denis is een prettig persoon die goed communiceert, goed doorwerkt en een goede vakman. Kan hem aan iedereen aanbevelen.
Nicolaas
Deed precies wat de afspraak was en kwam nog met een aantal tips bij de renovatie. Zeker een aanrader.
Iwe
Dennis reageerde vlot op mijn opdracht. Vroeg goed door over wat er gebeuren moest. Hij heeft heel net werk geleverd en was ook service gericht , alles tot in de puntjes afgewerkt. Zal hem zeker nog eens vragen.
Arco
Dennis is een zeer vriendelijk en vakkundig persoon die meedenkt en komt met ideeën en goedkope oplossingen. Wij zijn blij dat hij ons geholpen heeft en alles werkt perfect. Wij kunnen Dennis/Vidacom zeker aanbevelen!
Ellen

De kosten van een groepenkast uitbreiden of vervangen

Het vervangen van een groepenkast kan verschillen in kosten. Het is van te voren niet in te schatten wat het precies gaat kosten. Waarom niet? Elke groepenkast is verschillend. Wil je een A of een B merk. Heb je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig?

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de verschillende groepen die ik voor jou moet installeren.

Tot slot komen daar nog kosten bij voor materialen en montage.

Zegelrecht

Voor het vervangen van de groepenkast moet meestal het zegel worden verbroken.
Een onbevoegd installateur mag dan ook niet zomaar het zegel van het energiebedrijf verbreken. Dit is niet alleen strafbaar maar kan achteraf ook gevolgen hebben bij een verzekeringsschade.

Vidacom is een erkend installateur met zegelrecht.

Hulp nodig? Bel of mail voor een vrijblijvende offerte!