Groepenkast vervangen of uitbreiden

Kwaliteit

Veiligheid

Kennis

oude groepenkast - schakelkast

Groepenkast vervangen

Als je groepenkast sterk verouderd is, dan is het zeker aan te raden om deze te vervangen. Zo'n verouderde groepenkast kan onveilig zijn doordat de eisen en normen tegenwoordig veel strenger zijn dan vroeger.

Sinds 1975 is een aardlekschakelaar in de groepenkast verplicht. Door deze maatregel is het aantal woningbranden door kortsluiting fors gedaald. De eisen en normen aan elektrische installaties dienen vaak maar één doel, en dat is de veiligheid van je woning waarborgen.

Een hoofdschakelaar is sinds september 2005 verplicht in elke groepenkast.
Dit geldt voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven of dat er ingrijpende aanpassingen worden gedaan aan de elektrische installatie of groepenkast.

Door er dus te zorgen dat jouw huis voorzien is van een (nieuwe) groepenkast die aan de nieuwste eisen en normen voldoet, kan de veiligheid sterk verbeterd worden.

nieuwe groepenkast

Groepenkast uitbreiden

 Wanneer jouw groepenkast uitgebreid moet worden en er is geen ruimte meer in de groepenkast, dan zal de groepenkast vervangen moeten worden.  Dat kan zijn omdat je je woning hebt uitgebreid of er apparaten zijn geplaatst met een hoge energiebehoefte. Het kan dan zijn dat uitbreiding van de groepenkast niet meer mogelijk is. Dit is een goed moment om de groepenkast in zijn geheel te vervangen, zodat de nieuwe groepenkast weer voldoet aan de eisen en normen en je zeker weet dat je alle apparaten in huis veilig (tegelijkertijd) kunt gebruiken.

Zelf een groepenkast vervangen onder spanning raad ik je absoluut af. Het is een veel veiliger keuze om elektricien in te schakelen. Ik haal eerst alle stroom van de verdeelkast af. Daarna vervang ik de groepenkast. Zo weet je ook zeker dat het goed gebeurt en dat alles aan de eisen en normen voldoet. Tevens krijg je van mij adviezen over de verschillende groepen in de nieuwe groepenkast en bespreken we de groepenverdeling.

aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen

De aardlekschakelaar in de groepenkast vergelijkt inkomende stroom met uitgaande stroom. Zit hier verschil in, dan is er sprake van lekstroom. Lekstroom kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de behuizing van een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan. Bij een geaard apparaat loopt de lekstroom via een aardedraad door de geaarde stekker naar het geaarde stopcontact en dan richting de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar schakelt in zodra hij lekstroom detecteert. Dit gebeurt alleen bij een volledig geaard systeem. 

Wanneer een elektrisch apparaat niet geaard is en onder spanning staat, krijgt de gebruiker een elektrische schok als hij in aanraking met het apparaat komt. De elektriciteit trekt via het lichaam naar de aarde. Op dat moment treedt de aardlekschakelaar óók in werking. Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mógen staan. Je kunt dan geëlektrocuteerd worden. Een aardlekschakelaar voorkomt dit. Belangrijk is dus deze regelmatig te testen en bij een defect te laten vervangen.

De kosten van een groepenkast uitbreiden of vervangen

Het vervangen van een groepenkast kan verschillen in kosten. Het is van te voren niet in te schatten wat het precies gaat kosten. Waarom niet? Elke groepenkast is verschillend. Wil je een A of een B merk. Heb je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig?

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de verschillende groepen die ik voor jou moet installeren.

Tot slot komen daar nog kosten bij voor materialen en montage.

Wat mijn klanten vinden

Vanuit de groepenkast onder het huis door twee kabels aanleggen 10 meter de tuin in met drie geaarde stopcontacten. Dit omdat ik een jacuzzi heb aangeschaft en huidige leiding naar buiten te warm wordt.

Prima vakman!!
Electricien tevens inspecteur.
Keurig op tijd en komt zijn afspraken na.
Werkt zeer secuur.
Kan ik echt aan iedereen aanraden.

Ik had een grote klus; onder het huis door naar de tuin twee leidingen leggen voor mijn tuinverlichting tevens een met extra aardlekschakelaar voor de jacuzzi.

Fred

Groepenkast uitbreiden met twee extra groepen om over te stappen van gas naar inductie en voor de nieuwe cooker.

Prima werk geleverd en goed meegedacht.

Pim

Extra groep in de meterkast. Reeds aanwezig stopcontact in de meterkast verhuizen van groep 1 naar de nieuwe groep.

Snelle en vakkundige installatie van een extra groep in de meterkast. Afspraak kon op korte termijn en was snel geregeld. Goede service!

R. de Jong

Zegelrecht

Voor het vervangen van de groepenkast moet meestal het zegel worden verbroken.
Een onbevoegd installateur mag dan ook niet zomaar het zegel van het energiebedrijf verbreken. Dit is niet alleen strafbaar maar kan achteraf ook gevolgen hebben bij een verzekeringsschade.

Vidacom is een erkend installateur met zegelrecht.

Is jouw huis wel veilig?

Als bewoner wil je ervan overtuigd zijn dat jouw elektrische installatie veilig is, goed functioneert en voldoet aan alle wet- en regelgeving die voor de installatie geldt.

Vidacom heeft de expertise in huis om elektrische installaties te inspecteren, te onderhouden en te beheren volgens de geldende voorschriften.

Hulp nodig?


Bel of mail voor een vrijblijvende offerte!

arrow_drop_up arrow_drop_down