Groepenkast vervangen of uitbreiden

Is je groepenkast nog veilig? Tijd voor vervanging of uitbreiding?

Zorgeloos geregeld door erkend installateur Vidacom

Kwaliteit

Veiligheid

Kennis

Waarom je groepenkast belangrijk is

Een groepenkast, ook wel bekend als een meterkast, stoppenkast, zekeringkast of verdeelkast, is een cruciaal onderdeel van het elektriciteitssysteem in je huis.

Veel groepenkasten in Nederlandse woningen zijn verouderd en niet berekend op het stroomverbruik van nu. Zonder een moderne groepenkast loop je risico op stroomuitval, beschadigde apparatuur of zelfs brand. Dit kan te wijten zijn aan versleten componenten, verouderde technologie of simpelweg een toename in het aantal elektrische apparaten in huis. Laat je groepenkast regelmatig controleren en vervang deze op tijd om risico’s te vermijden. Daarnaast kan een nieuwe groepenkast de waarde van je huis verhogen, omdat potentiële kopers waarde hechten aan een veilig en efficiënt elektrisch systeem.

Wat doet een groepenkast precies?

Waarom is de groepenkast zo belangrijk? Hier zijn een paar redenen:

  1. Beschermen tegen overbelasting: Elke groep in de kast beheert een specifiek deel van je elektrische systeem. Als er te veel stroom door een groep gaat, schakelt de automatische zekering (stop) uit. De groepenkast verdeelt de stroom over verschillende groepen, zodat niet alles op één keer belast wordt. Dit voorkomt overbelasting en zorgt ervoor dat je apparaten goed blijven functioneren zonder dat er voortdurend stoppen doorslaan.

  2. Eenvoudig beheer van stroomstoringen: Als er ergens in huis een probleem is, bijvoorbeeld door kortsluiting of een defect apparaat, kun je via de groepenkast snel en eenvoudig de stroom uitschakelen. Zo kun je gericht naar een oplossing zoeken zonder dat je het hele huis zonder stroom hoeft te zetten.

Wanneer moet je een groepenkast uitbreiden of vervangen?

Dit kan zijn omdat je je woning grondig aan het verbouwen bent, of je bent bezig om een oudere woning te moderniseren.  Moderne huishoudens hebben vaak meer elektrische behoeften dan oudere huizen. Als je merkt dat je vaak extra stekkerdozen of verlengsnoeren moet gebruiken, kan dit een teken zijn dat je groepenkast niet voldoende capaciteit heeft en aan vervanging toe is. Vervangen is niet altijd nodig, soms is uitbreiden genoeg. Hieronder een aantal punten  waarom een groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden:

Overweeg vervanging of uitbreiding bij:

  • Renovatie of verbouwing

  • Installatie van een inductiekookplaat

  • Laadpaal voor elektrische auto

  • Zonnepanelen

  • Krachtstroom nodig

  • Regelmatig doorslaande stoppen

Factoren en kosten voor het uitbreiden of vervangen van je groepenkast

Het zegel van de groepenkast mag alleen verbroken worden door een erkend installateur met zegelrecht, zoals Vidacom. Doe je dit zelf, dan is dat strafbaar én loop je risico bij schadeclaims.


De kosten verschillen per situatie. Het is van te voren niet in te schatten wat het precies gaat kosten.

Factoren die de kosten beïnvloeden:

  • Het type groepenkast (1-fase of 3-fase)

  • De keuze voor een A- of B-merk

  • Het aantal benodigde groepen

  • Kosten voor materialen en montage

De kosten variëren tussen de €300 en €800, afhankelijk van het aantal groepen en de complexiteit van de installatie. De kosten kunnen echter oplopen tot meer dan duizend euro, afhankelijk van de aanpassingen en het type meterkast die geïnstalleerd moet worden.

Wat mijn klanten vinden

⭐⭐⭐⭐⭐
Onze ervaring met Vidacom is heel goed. Hij voert het werk prima uit en is serieus. Ook een gezellige man die ook met je meedenkt en zelfs iets extra doet. Wij zijn erg tevreden over hem en kunnen hem aanbevelen.
Menno
⭐⭐⭐⭐⭐
Dennis is heel betrokken en vakkundig. Prima gemonteerd en klasse afgewerkt, ook overzicht en rapport er keurig bij.
Klaas Geert
⭐⭐⭐⭐⭐
Dennis heeft uitstekend werk geleverd. Je merkt duidelijk dat je met een professional met jarenlange ervaring te maken hebt. Wij kunnen Vidacom absoluut aanbevelen.
Gerard
⭐⭐⭐⭐⭐
Echte vakman die met je meedenkt en een goede prijs opgave geeft. Houd zich netjes aan alle afspraken. Als extra service heeft hij van alle groepen in de meterkast een overzicht gemaakt, altijd handig.
Desmond

Het belang van een professionele elektricien

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf je groepenkast te vervangen om kosten te besparen, is het vaak verstandiger om een professionele elektricien in te schakelen.

  • Een gekwalificeerde elektricien heeft de nodige kennis en ervaring om deze klus te klaren. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste normen en weten hoe ze mogelijke problemen kunnen identificeren en oplossen voordat ze gevaarlijk worden. Het inhuren van een professional kan je gemoedsrust geven, wetende dat je elektrische systeem in goede handen is.
  • Ze beschikken over de juiste gereedschappen en materialen om de klus te klaren. Dit betekent dat ze niet alleen sneller kunnen werken, maar ook dat ze de kwaliteit van het werk kunnen garanderen. Een goed geïnstalleerde groepenkast zal minder snel problemen veroorzaken en langer meegaan, wat je op de lange termijn geld kan besparen. Bovendien kunnen elektriciens vaak betere prijzen bedingen voor de benodigde componenten, waardoor je mogelijk minder betaalt voor hoogwaardige materialen.
  • Garanties en verzekeringen die je beschermen tegen eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Als er iets misgaat tijdens de installatie of als er later problemen ontstaan, kun je terugvallen op de garantie van een elektricien voor reparaties of vervanging.

Voordelen van Vidacom inschakelen: 

✅ Zegelrecht erkend
✅ Gecertificeerde installatie
✅ Garantie en transparantie
✅ Hoogwaardige materialen (Eaton Holec)

Vidacom voor uitbreiding of vervanging van je groepenkast

Voordat je begint met het vervangen van je groepenkast, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Een goede planning kan ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt en dat je geen belangrijke stappen over het hoofd ziet. Vraag een elektricien om je huidige elektrische systeem te beoordelen en bepaal samen wat je nodig hebt om aan je toekomstige behoeften te voldoen. Een elektricien inschakelen garandeert een grondige inspectie en hij kan advies geven over de beste aanpak, de juiste groepenkast. Er zijn verschillende soorten en maten beschikbaar, afhankelijk van de specifieke eisen van je woning. Je elektricien zorgt ervoor dat je een kast kiest die voldoet aan de huidige normen en die voldoende capaciteit heeft voor toekomstige uitbreidingen.

Zorg ervoor dat je een kast kiest van hoge kwaliteit en van een gerenommeerde fabrikant om toekomstige problemen te voorkomen. Vidacom werkt standaard met groepenkasten van Eaton Holec omdat dit merk een goede kwaliteit / prijs verhouding heeft en er altijd uitbreidingsmogelijkheden zijn. 

Is je groepenkast toe aan uitbreiding of vervanging? 

oude groepenkast - schakelkast

Voordelen van een moderne groepenkast

Sinds 1975 is een aardlekschakelaar in de groepenkast verplicht. Door deze maatregel is het aantal woningbranden door kortsluiting fors gedaald.

Sinds september 2005 is een hoofdschakelaar verplicht in elke groepenkast. Dit geldt voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven of dat er ingrijpende aanpassingen worden gedaan aan de elektrische installatie of groepenkast.

Onderhoud voor je (nieuwe) groepenkast

Nadat je nieuwe groepenkast is geïnstalleerd, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren.

  • Test de aardlekschakelaar regelmatig met de testknop. Zorg voor goede ventilatie en laat geen spullen in de meterkast staan. 
  • Houd ook de omgeving van de kast vrij van brandbare materialen om het risico op brand te verminderen. Regelmatige inspecties door een professionele elektricien kunnen ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat alles in goede staat is en werkt.
  • Overbelast Overbelast je elektrische systeem nietje elektrische systeem niet. Hoewel moderne groepenkasten zijn ontworpen om een hogere belasting aan te kunnen, is het nog steeds belangrijk om verantwoord om te gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Vermijd het gebruik van te veel apparaten op één circuit en verspreid de belasting gelijkmatig over verschillende groepen. Als je merkt dat je regelmatig de limieten van je elektrische systeem bereikt, overweeg dan om extra groepen toe te voegen of je systeem te upgraden om aan je behoeften te voldoen.
  • Plan eens per 3-5 jaar een inspectie door een elektricien.

Wat klanten zeggen over Vidacom

⭐⭐⭐⭐⭐
Denis is een prettig persoon die goed communiceert, goed doorwerkt en een goede vakman. Kan hem aan iedereen aanbevelen.
Nicolaas
⭐⭐⭐⭐⭐
Deed precies wat we hadden afgesproken en kwam nog met een aantal tips bij de renovatie. Zeker een aanrader.
Iwe
⭐⭐⭐⭐⭐
Dennis reageerde vlot op mijn opdracht. Vroeg goed door over wat er gebeuren moest. Hij heeft heel net werk geleverd en was ook service gericht , alles tot in de puntjes afgewerkt. Zal hem zeker nog eens vragen.
Arco
⭐⭐⭐⭐⭐
Dennis is een zeer vriendelijk en vakkundig persoon die meedenkt en komt met ideeën en goedkope oplossingen. Wij zijn blij dat hij ons geholpen heeft en alles werkt perfect. Wij kunnen Dennis/Vidacom zeker aanbevelen!
Ellen

Wil je zeker weten dat je groepenkast veilig, toekomstbestendig en professioneel geïnstalleerd is? Neem vandaag nog contact op voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Veel gestelde vragen

Ik heb frequent stroomuitval of de zekering slaat constant door.

Dit kan erop wijzen dat je groepenkast niet meer in staat is om de elektrische belasting van je huis aan te kunnen. Als je merkt dat je regelmatig te maken hebt met dit soort problemen, is het verstandig om een elektricien te raadplegen om de staat van je groepenkast te beoordelen.

Ik heb nog een stoppenkast. Is dit veilig?

In veel oudere woningen vind je regelmatig nog een stoppenkast. Een stoppenkast bestaat voornamelijk uit zekeringen. Deze zekeringen worden ook wel stoppen genoemd. Een groepenkast is namelijk veel veiliger dan een stoppenkast. Hierdoor is de kans op brand door kortsluiting vele malen kleiner is.

Mijn groepenkast heeft nog ouderwetse smeltzekeringen. Is dit veilig?

Een groepenkast met ouderwetse smeltzekeringen is een belangrijke reden om deze te vervangen. Moderne automatische zekeringen reageren sneller en veiliger. Smeltzekeringen bieden niet dezelfde mate van veiligheid en betrouwbaarheid als automatische zekeringen, die sneller en efficiënter reageren op elektrische problemen. Als je nog steeds smeltzekeringen gebruikt, is het sterk aan te raden om je groepenkast te upgraden naar een moderner systeem.

Hoeveel elektrische apparaten mag ik in huis aansluiten?

Op iedere groep mag namelijk maar maximaal vermogen van 3600 VA worden aangesloten. Vaak hoeft de huidige groepenkast dan niet vervangen maar kun je deze uitbreiden. Extra groepen moet je bijvoorbeeld laten plaatsen als je extra stopcontacten in je huis plaatst, je elektrisch wilt koken, extra keukenapparatuur. Ook bij het aanschaffen van extra of nieuwe keukenapparatuur is het zeer waarschijnlijk dat je extra groepen nodig hebt.

Moet ik een nieuwe groepenkast als ik een laadpaal voor mijn elektrische auto wil hebben?

Je huidige groepenkast is in de meeste gevallen niet uitgerust voor het laden van je elektrische auto. Voor het snellere laden via een laadpaal heb je 3 fasen nodig.

Ik wil zonnepanelen laten plaatsen. Moet ik daarvoor de groepenkast aanpassen?

Om het beste rendement uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat het geheel goed wordt aangesloten. Daarnaast is het ook belangrijk voor de veiligheid want bij onjuist aansluiten kan er kortsluiting ontstaan.

Ik krijg een inductie- of keramische kookplaat. Moet de groepenkast aangepast?

Steeds meer mensen stappen over op inductie of keramische koken. Voor een kookplaat met een vermogen onder de 7300 watt heb je een fornuisgroep nodig. Bij een kookplaat met een vermogen boven de 7300 watt heb je een 3-fase fornuisgroep nodige in een 3-fase groepenkast. Een kookplaat met dit vermogen vereist krachtstroom.

Wat is krachtstroom? Wanneer heb ik dit nodig?

We spreken van krachtstroom als de apparatuur een vermogen van meer dan 8000 watt heeft. Deze apparaten hebben een hogere spanning nodig dan de standaard 230 volt. Voorbeelden van dit soort apparaten zijn een elektrische waterpomp, jacuzzi en een sauna. In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom en is groepenkast voorzien van een 1-fase aansluiting. Wil je gebruik maken van krachtstroom dan moet je dit speciaal aan laten leggen en de groepenkast vervangen laten door een 3-fase aansluiting.

Wat kost het vervangen van een groepenkast?

De kosten voor vervanging verschillen per situatie. Het is van te voren niet in te schatten wat het precies gaat kosten. Waarom niet? Elke groepenkast is verschillend. Wil je een A of een B merk. Heb je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig? Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de verschillende groepen die ik voor jou moet installeren. Tot slot komen daar nog kosten bij voor materialen en montage.

De kosten voor het vervangen van je groepenkast variëren tussen de €300 en €800, afhankelijk van het aantal groepen en de complexiteit van de installatie. De kosten kunnen echter oplopen tot meer dan duizend euro, afhankelijk van de aanpassingen en het type meterkast die geïnstalleerd moet worden.

Heb ik een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig?

Of je een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig hebt, hangt af van je stroomverbruik en de apparaten die je gebruikt. Als je hoofdzakelijk standaard huishoudelijke apparaten gebruikt, volstaat een 1-fase aansluiting. Voor zwaardere apparaten, zoals een inductiekookplaat, jacuzzi, warmtepomp, laadpaal of veel zonnepanelen, heb je een 3-fase aansluiting nodig.

Hoe lang duurt de installatie?

Dit hangt af van het aantal groepen, de complexiteit, de ruimte in de meterkast en hoeveel kabels moeten worden aangesloten.

Wat is het verschil tussen vervangen en uitbreiden?

Het vervangen van een groepenkast houdt in dat de hele kast wordt vervangen, terwijl uitbreiden betekent dat er extra groepen aan de bestaande kast worden toegevoegd.
Vervangen:
Noodzaak:
Vervanging is nodig wanneer de huidige groepenkast verouderd is, beschadigd, of niet veilig genoeg is. Ook wanneer je de groepenkast wilt moderniseren, bijvoorbeeld met slimme functies, is vervanging een optie.
Toekomst:
Bij vervanging wordt de hele kast vervangen, wat betekent dat je een nieuwe, moderne groepenkast krijgt.
Uitbreiden:
Noodzaak:
Uitbreiden is nodig wanneer je meer groepen nodig hebt om de stroomvraag van je apparaten te kunnen voorzien. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het aansluiten van nieuwe apparaten, zoals een elektrische auto of een elektrische kookplaat, of wanneer je zonnepanelen plaatst.
Toekomst:
Bij uitbreiden worden er extra groepen aan de bestaande kast toegevoegd, waardoor je meer capaciteit hebt voor het aansluiten van apparaten.

Moet ik mijn stroomleverancier informeren?

Nee, dit is niet nodig.