kortsluiting - stroomstoring

Kortsluiting - stroomstoring

kortsluiting

Kortsluiting of stroomstoring verhelpen

Naast kortsluiting in een elektrisch apparaat, kan een stroomstoring ook in de meterkast zitten. Dit probleem kun je niet zelf op sporen en dus ook niet verhelpen. Ga nooit zelf de elektrische installatie uit elkaar halen. Een dergelijke installatie is bijzonder complex. Wanneer je dit toch doet, brengt dit grote gevaren met zich mee. Heb je kortsluiting of een stroomstoring in je elektrische installatie? Schakel dan gewoon een elektricien in. Zo weet je zeker dat het probleem op de juiste wijze verholpen wordt. Je loopt dan ook niet zelf het risico om gevaar te lopen en de kans op gevaarlijke situaties worden tot een minimum beperkt.

Kortsluiting of stroomstoring?


Bel +31654397903

Kortsluiting - overbelasting - brandgevaar

Bij kortsluiting denk je misschien gelijk dat er een probleem is met je elektra.

Kortsluiting komt weliswaar het meest voor, maar is niet het grootste gevaar. Als twee elektronische draden elkaar aanraken en er een verhoogde stroomtoevoer ontstaat, krijg je kortsluiting.  Hierdoor slaat de aardlekschakelaar om en valt de stroom uit. Ook kan het zijn dat er veel hoogspanning door de zekering gaat, waardoor deze kapot gaat. Hierdoor is het gevaar van kortsluiting vaak direct geweken.

De laatste jaren zijn echter in veel huishoudens steeds meer elektrische apparaten erbij gekomen. Door teveel apparaten tegelijkertijd te gebruiken, verhoogt het stroomgebruik en kan er overbelasting ontstaan. Op de plek waar de weerstand het hoogst is, vindt overbelasting plaats. Hierdoor stijgt de temperatuur. Die kan zo hoog worden dat er brand ontstaat.

Kortsluiting merk je meteen. Overbelasting meestal niet.

Het gevaar bij overbelasting is dat het niet direct zichtbaar is. Tegen de tijd dat je dat merkt, is het vaak al te laat. Je constateert dan een brandgeur, schroeiplekken, smeulen of, in het ergste geval, brand. Wat je aan de buitenkant van je apparaat ziet, is dat je apparaat of het kabel verkleurt, ofwel, zwart wordt. De locatie waar deze verkleuring plaatsvind wordt te warm en verbrand eigenlijk een beetje. Gelukkig ga je dit als het goed is wel ruiken en heb je dan vrij snel door dat er iets mis is.

8 Tips om overbelasting te voorkomen

Hoe kun je overbelasting vermijden?

  • Sluit alle apparatuur die een vaste plek in huis hebben, zoals je computer, je televisie, je waterkoker of je koffiemachine, aan op een vaste wandcontactdoos. Gebruik hiervoor liever geen verlengsnoeren. Bij elke verbinding tussen stroomdraden neemt de kans toe op oververhitting, omdat de weerstand wordt verhoogd.
  • Herstel of vervang kapotte draden, stekkers en contactdozen meteen. Ga niet in de weer met plakband of andere lapmiddelen. Vervang ook knipperende en roodgloeiende TL buizen onmiddellijk. Door de opgelopen hitte kunnen deze buizen knappen. Die gloeiende onderdelen kunnen brand veroorzaken.
  • Sluit zo min mogelijk apparaten aan op hetzelfde contactpunt. Ga uit van maximaal 2500 watt voor alle apparaten samen. Dan zit je aan de veilige kant. Lees hiervoor de labels op je apparatuur. 
  • Bij gebruik van een kabelhaspel moet je ervoor zorgen dat deze helemaal wordt uitgerold. Dus ook als dit niet nodig is. Door de opgerolde stroomdraad kan de warmte die daar ontstaat niet weg. Dit vergroot de kans op oververhitting. Dit geldt ook voor je stofzuiger. Trek de kabel er altijd helemaal uit en laat hem niet opgerold in de stofzuiger zitten. De kabel zal warm worden bij gebruik met alle gevolgen van dien.
  • Meterkasten zijn niet bedoeld om spullen in op te slaan. Gebruik dus je meterkast niet als opberghok. Door al die extra spullen in de meterkast, kan de warmte niet goed weg en kan de temperatuur oplopen. Je kunt je voorstellen dat de ontbrandingstemperatuur van deze spullen vaak lager is, waardoor de gevaar op brand groter is.
  • Gebruik de juiste diameter bedrading om verbindingen te maken. Vraag een expert als je er zelf geen verstand van hebt. In een dun snoertje loopt de weerstand – en dus de temperatuur – snel op. Een straalkachel aansluiten met een luidsprekerkabel is dus vragen om problemen.
  • Zorg dat de elektriciteitsdraden niet kunnen beschadigen. Pas op met scherpe materialen. Op de plaats van een beschadiging neemt de weerstand toe en verhoog je de kans op kortsluiting. Zorg dus voor bescherming tegen slijtage.
  • Laat veranderingen aan de elektrische installatie uitsluitend uitvoeren door bevoegde installateurs. Zorg dat de elektrische installatie in je bedrijf voldoet aan de NEN 3140 en de NEN 1010.

Elektriciteit... overal aanwezig en onmisbaar 

Tegenwoordig zit elektriciteit overal. Het apparaat waarop je dit artikel zit te lezen hangt wellicht aan de lader, je desktop, laptop of smartphone en de verlichtingen/airco. Denk echter ook aan apparatuur thuis, je koelkast, je tuinverlichting, je televisie, het productieproces in de autofabriek, stoplichten, straatverlichting, laadpalen voor elektrische auto's, etc.

Het is overal om ons heen. Bij jou thuis, op straat, op je werk. In het dagelijks leven kunnen we bijna niet zonder.

Als het uitvalt hebben we grote problemen.

Als elektricien ben ik gespecialiseerd in alles wat met elektra en netwerken te maken heeft.

Elektrotechnische systemen en bedrading aanleggen, maar ook service verlenen, elektrotechnische storingen zoeken en verhelpen en renoveren.

Wat mijn klanten vinden

Bedrading tussen keukenspots en garage lijkt instabiel. graag met spoed repareren.

Dennis heeft zorgvuldig en snel werk geleverd. Vriendelijk in de omgang.

Else

Storing verhelpen omdat ik bij het boren een elektra leiding heb geraakt. 

Netjes op tijd, vakman, vriendelijk, niet te duur. Top service, hier ga ik in de toekomst nog zeker een keer gebruik van maken.

Juna
Snelle service. Heeft kennis van zaken. Kortom: vakmanschap en vakwerk!
Rene